Internet-ohjelmien selkärangan muodostavat web-selaimet ja sähköpostiohjelmat. Niiden lisäksi internet-ohjelmista löytyy monipuolisia välineitä mm. tiedonsiirtoon, viestintään ja valvontaan.
FTP- ja SFTP-tiedonsiirtoa tarvitaan esim. kotisivujen, kuvien tai muiden tiedostojen siirtämiseksi verkkoon palvelimelle tai muuhun tiedonsiirtoon.
Lapsilukoilla voidaan rajoittaa, suodattaa ja seurata tietokoneen internet-käyttöä. Kannattaa muistaa, että ohjelmalliset lapsilukot eivät ole virheettömiä ja aukottomia, joten järkipuhe on edelleen lapsilukoista paras vaihtoehto.
Pikaviestimillä voi keskustella reaaliaikaisesti tuttujen ja tuntemattomien kanssa, jakaa tiedostoja jne. Osa pikaviestimistä tukee myös internet-puheluita, joiden avulla voi puhua ilmaiseksi internetin välityksellä mihin päin maailmaa tahansa.
Sähköpostiohjelmilla onnistuu postien kirjoittamisen ja vastaanottamisen lisäksi mm. saapuneiden postien tehokas lajittelu, roskapostien suodatus, uutisryhmien ja uutisotsikoiden lukeminen.
Telnet- ja SSH-ohjelmilla voidaan muodostaa yhteys palvelimeen, jolloin palvelinta voi käyttää merkkipohjaisen käyttöliittymän avulla.
Tiedostoja jaetaan usein BitTorrent -vertaisverkossa, jossa ei ole erillisiä palvelimia, vaan käyttäjät jakavat tiedostoja keskenään. Hieman kyseenalaisesta maineestaan huolimatta vertaisverkoissa jaetaan todella paljon myös täysin laillisia tiedostoja.
Uutisotsikoiden (RSS, Atom) lukuohjelmilla voi helposti seurata erilaisia verkosta löytyviä uutispalveluita, blogeja ja muita palveluita. Myös uusimmat web-selaimet ja sähköpostiohjelmat sisältävät perustoiminnot uutisotsikoiden seuraamiseksi.
WWW-selaimilla voi selata WWW-sivuja. Uudet WWW-selaimet sisältävät valmiiksi hyvät hakutoiminnot, välilehdet, tuen RSS-uutisotsikkojen lukemiseen ja paljon muuta.