Lisenssit
Tietoa ilmaisohjelmien lisensseistä ja niiden rajoituksista.
Avoin lähdekoodi
Avoimen lähdekoodin lisenssit pohjautuvat seuraaviin pääkohtiin:
- Ohjelman täytyy olla vapaasti levitettävissä ja välitettävissä.
- Lähdekoodin täytyy tulla ohjelman mukana tai olla vapaasti saatavissa.
- Myös johdettujen teosten luominen ja levitys pitää sallia.
- Lähdekoodin suora muokkaaminen voidaan kuitenkin kieltää, jolloin muutokset ja korjaukset on toimitettava erillisinä lisäyksinä. Voidaan myös vaatia, ettei johdettua teosta levitetä samalla nimellä tai versionumerolla kuin lähtöteosta.
- Yksilöitä tai ihmisryhmiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.
- Käyttötarkoituksia ei saa rajoittaa.
- Kaikilla ohjelman käsiinsä saaneilla on samat oikeudet.
- Lisenssi ei saa olla riippuvainen laajemmasta ohjelmistokokonaisuudesta, jonka osana ohjelmaa levitetään, vaan ohjelmaan liittyvät oikeudet säilyvät, vaikka se irrotettaisiin kokonaisuudesta.
- Lisenssi ei voi asettaa ehtoja muille ohjelmille. Ohjelmaa saa levittää myös yhdessä sellaisten ohjelmien kanssa, joiden lähdekoodi ei ole avointa.
- Lisenssin sisällön pitää olla riippumaton teknisestä toteutuksesta. Oikeuksiin ei saa liittää varaumia jakelutavan tai käyttöliittymän varjolla.
Lähde: Wikipedia
Lisätiedot
Avoin lähdekoodi (Wikipedia)
Freeware
Ilmaiseksi jaettava ohjelma, jonka lähdekoodi on tavallisesti suljettu. Lisäksi freeware-ohjelmien käyttöoikeutta, kopiointia, jälleenmyyntiä jne. on saatettu rajoittaa. Siksi ohjelman käyttöehtoihin on tutustuttava erityisen tarkasti, jos ohjelmaa on tarkoitus käyttää esim. yritystoiminnassa.
Lisätiedot
Ilmaisohjelma (Wikipedia)
Suljettu lähdekoodi (Wikipedia)
Kommentit